Månadens företag – Pilen Cykel

Här presenterar vi ett företag som har sökt och fått företagsstöd från regionförbundet. November/Decembers företag 2017 är Pilens Cykel AB i Gamleby.

Hallå där, Louise Avander, berätta om ert företag!

– Vi startade företaget 1998 och första cykeln kom ut på marknaden 2001. Det tog tre år att göra ritningar och prototyper för att få fram en cykel med rätt köregenskaper och samtidigt hitta leverantörer som höll den kvalitet vi önskade. Vår målsättning var och är fortfarande att Pilen ska vara en personlig, servicevänlig, hållbar cykel, byggd med omsorg.

Vilka utmaningar har ni haft i er affärsutveckling?

Cykelindustrin är lite annorlunda än de flesta andra branscher. Sedan många år har flera stora tillverkare arbetat med försäsongsorder vilket innebär att detaljisterna måste ha stora lager av cyklar hemma. De flesta tillverkare har också årsmodeller som sedan måste reas ut för att ge plats till kommande säsongs cyklar. Det binder naturligtvis kapital och gör det svårt att ta in nya märken i butiken. Som liten tillverkare kunde det vara svårt att ta en plats i butiken. Under senare år har vi märkt en förändring hos detaljisterna. Man vill dra ner på stora lager och kunna vara lite mer flexibel och själv bestämma vilka märken som ska finnas i butiken. Från konsumentens sida märks också en vilja att själv kunna påverka både utseende och funktion på sin cykel, vilket gynnar oss som liten flexibel tillverkare.

Vilka möjligheter ser du?

Möjligheterna i branschen är egentligen oändliga. Många byter ut sin andra bil mot en lådcykel eller elcykel. Aldrig någonsin har cyklandet varit så populärt som just nu. Allt från vanliga brukscyklar, mountainbike, hybrider och racer till elcyklar efterfrågas. Framför allt har försäljningen av elcyklar exploderat senaste året. Trenderna varierar mycket i branschen, men behovet av brukscyklar består.

Vad sökte ni stöd för?

Vi har sökt bidrag från regionförbundet vid ett flertal tillfällen. Ett av de första var för att ställa ut på en cykelmässa i Stockholm när vi var relativt nystartade. Det gav oss många nya kontakter och helt plötsligt var vi en av de officiella cykeltillverkarna i Sverige. Men en av regionförbundets styrkor är också den muntliga rådgivningen man kan få därifrån. Där arbetar många engagerade människor med olika bakgrund och för oss har det många gånger varit en bra ventilationskanal.

Vad händer inom er verksamhet just nu?

Just nu börjar planerna för en elcykel och transportcykel att ta form. Denna gång tänkte vi ta hjälp med designen, så att vi får in en modernare känsla i modellprogrammet. Att ta fram nya modeller brukar ta tid, men denna gång hoppas vi att elcykeln ska vara ute i handeln redan våren 2018. Hitintills har det varit svårt att hitta ett tillförlitligt system som håller kvalitet och där detaljisterna kan få den service och uppbackning som behövs. Nu har vi hittat det system vi tror vinner i längden. Vi utökar också antalet komponenter och färger som gör det möjligt för konsumenterna att påverka utseendet på sin personliga cykel.