Datamängd och behov

– Vilken datamängd använder olika tjänster?

För att vägleda dig om hur mycket datamängd ditt användande av digitala nätanslutna tjänster är kan du titta i översikten (nedan). Datamängden är särskilt intressant för de abonnemang där det finns en pott för en viss period. Tänk på att översikten visar hur mycket du kan använda av just den enskilda tjänsten för hela potten. Använder du flera tjänster, vilket är vanligt, och om ni är fler som delar så är det fortfarande bara en pott att fördela.

Exempel: Din pott är 10 GB/mån. Det innebär att du till exempel kan kombinera den dagliga användningen på följande sätt. Lyssna på Spotify i 2 timmar, prata röstsamtal i 2 timmar samt ladda Facebook 7 gånger. Är ni fler i hushållet eller på arbetsplatsen ska alltså användandet fördelas mellan er.

Vilken bandbredd använder olika tjänster?

För att vägleda dig kring bandbredd kan titta i översikten nedan. Här ser du exempel på olika tjänster på nätet, vilken hastighet de kräver och hur mycket tid du kan använda dessa beroende på den datamängd ditt abonnemang tillåter. Bandbredden (hastigheten) blir viktig när du använder tjänster som behöver fungera i realtid. Hit hör röstsamtal, direktsändningar etc.

(Klicka på bilden för att förstora den).